- De nieuwste trend in de cryptowereld: Decentrale Autonome Organisaties, ofwel DAO’s.
- DAO’s zijn investeringsclubs die volgens vaste regels werken en geld investeren met behulp van de blockchaintechnologie.
- Crypto-startups in de VS halen momenteel grote bedragen op via DAO’s, die enkele jaren geleden ook in de schijnwerpers stonden.
Toen de crypto-startup Multis naar financiering zocht, volgde het team het typische draaiboek van Silicon Valley: het doorliep in 2019 een traject van durfinvesteerder Y Combinator en haalde het grootste deel van het startkapitaal op via belangrijke durfinvesteerders.
Daarna richtte de startup, die financiële diensten in cryptovaluta’s levert voor zakelijke klanten, zich echter op investeringsclubs die werken via blockchains, de digitale netwerken waar cryptomunten op draaien. Dit soort clubs worden DAO’s (decentralized autonomous organizations) genoemd.
Mede-oprichter Thibaut Sahaghian van Multis was verbaasd over de snelheid waarmee financiering geregeld kon worden. Want DAO’s kunnen, na een pitch, binnen enkele uren besluiten nemen en het geld kort daarna overmaken.
“Je krijgt letterlijk 500.000 dollar binnen twee minuten,” zegt Sahaghian. Bij traditionele investeringsmaatschappijen in de VS kan het tot vijftien dagen duren om geld te ontvangen. Volgens Sahaghian haalde Multis een derde van een een totaal financieringsbedrag van 3,7 miljoen dollar op via DAO’s.
DAO's zijn de nieuwste trend onder crypto-investeerders. Volgens sommige waarnemers zouden klassieke durfinvesteerders zich zorgen moeten maken. Stel je een investeringsmaatschappij voor die niet wordt geleid door een groepje van enkele partners, maar door honderden experts die over elke investering stemmen.
De term DAO is algemeen en verwijst naar georganiseerde gemeenschappen met vaste regels die worden gehandhaafd met behulp van de blockchaintechnologie. DAO's bestaan al jaren, maar wegens de snelle groei van de cryptomarkt staan ze opnieuw in de schijnwerpers. Tot nu toe hebben crypto-startups die zich op financiële diensten richten in 2021 bijna 11 miljard dollar aan financiering ontvangen, blijkt uit gegevens van PitchBook.
Inmiddels hebben enkele grote klassieke durfinvesteerders de handen ineengeslagen met DAO's om miljoenen te investeren in gewilde cryptobedrijven.
De MakerDAO, die in Multis heeft geïnvesteerd, wordt gesteund door Andreessen Horowitz. En het Komorebi Collective, een nieuwe DAO die zich richt op vrouwelijke en non-binaire crypto-oprichters, telt Kleiner Perkins en Dragonfly Capital onder zijn leden.
Aaron Wright, die een prominente DAO genaamd The LAO hielp lanceren, zegt dat de meeste DAO-leden al jaren actief zijn in de cryptowereld. Dus in plaats van enkele partners aan toe te voegen, gaan de oprichters voor honderden experts.
De structuur van DAO's verschilt. Zo heeft The LAO ongeveer zeventig leden en zo'n 40 miljoen dollar van de cryptomunt ether om te investeren. Hiermee steunde The LAO het afgelopen jaar zestig startups, waaronder SuperRare, een marktplaats voor NFT's. Oprichters doen hun pitch doorgaans via een telefoongesprek dat wordt opgenomen en verspreid onder de groep. Leden stemmen vervolgens of ze wel of niet willen investeren.
The regels zijn opzettelijk losjes, waarbij besluiten worden genomen op basis van een "ruwe consensus," zegt Wright.
"Omdat er geen leider is en heel weinig bureaucratie, kunnen we snel in actie komen," zegt hij.
De geschiedenis van DAO's
Het is niet voor het eerst dat DAO's in de belangstelling staan. In 2016, werd een crowdfundingproject onder de naam The DAO gelanceerd, waarbij meer dan 100 miljoen dollar werd opgehaald om te investeren in startups. Wright omschrijft het als "een van de eerste geweldige experimenten op Ethereum."
"Het was een spectaculaire mislukking," zegt hij.
Een hacker sloeg munt uit een beveiligingslek in de code van The DAO, waarbij 53 miljoen dollar aan ether werd weggesluisd. Om het geld terug te krijgen, keerden leden van de cryptowereld terug naar de blockchain om de hack met terugwerkende kracht ongedaan te maken. Dat was een uiterst omstreden actie - transacties op digitale logboeken van cryptomunten (blockchains) kunnen doorgaans niet meer worden aangepast. Het werd een belangrijk moment in de geschiedenis van de cryptowereld.
Wright gelooft echter dat het deze keer anders is. De beveiligingslek zat in enkele regels van de code van The DAO, niet in de technologie van Ethereum. Wright heeft ook juridische maatregelen genomen om The LAO transparant te maken: elk lid is een geaccrediteerde belegger en het bedrijf is geregistreerd als een besloten vennootschap. Leden kunnen anoniem blijven binnen de groep, maar ze moeten worden doorgelicht voordat ze mee kunnen doen.
Diverse oprichters van crypto-startups hebben gezegd dat ze zich mogelijk vooral op DAO's zullen richten voor toekomstige financieringsrondes. Ook mede-oprichter Sahaghian van Multis denkt er zo over. Gevraagd of DAO's een serieuze bedreiging kunnen vormen voor traditionele durfkapitalisten, zegt hij: "Waarom niet?"